La intenció de Descartes

El coneixement és un dels temes cabdals de l’obra cartesiana. Creieu que té raó Simon Blauchburn quan afirma que: “la intenció de Descartes és rescatar la visió moderna del món de les acusacions d’ateïsme i materialisme.” BLACHBURN, Simon. Pensar. Paidós Textos, pàg. 272 Responses to “La intenció de Descartes”

 1.   Mireia Ginferrer Says:

  La frase “la intenció de Descartes és rescatar la visió moderna del món de les acusacions d’ateïsme i materialisme” dita per Simon Blauchburn, afirma els pensaments del qui és conegut pel pare de la filosofia moderna Descartes.

  Descartes a la seva època tot era un dubte el qual era discutit o criticat. Per tant ell es va basar en el mètode de la metafísica, arrel de l’arbre de la ciències, per tal de trobar l’existència d’una veritat totalment certa, per agafar-la com a fonament del coneixement.

  Des de un principi el seu propòsit va ser torbar alguna cosa impossible de dubtar, algu que fos immutable i que el temps no l’afectés, per tal tot allò que es percebés pels sentits ens enganya i pot ser un somni fals. Per tant, Descartes afirmava que en el home s’ha de distingir l’ànima i el cos. Tot i això, descartes segueix sent un fidel cristià el qual afirmà que tot i ser els éssers humans imperfectes tenim la idea de perfecció i que aquesta existeix però ell argumentà com pot la idea de perfecció trobar-se en un ésser imperfecte sense que algun ser perfecte (Déu) des de un principi.

  Respecte el materialisme estic totalment d’acord amb el que diu Simon Blauchburn, ja que Descartes tot allò que es pot percebre amb sentiments humans pots ser un somni o un engany, és a dir per arribar al veritable coneixement em de seguir aquelles idees les quals en facin arribar a tot allò immutable.

  En conclusió, la frase de Simon Blauchburn la troba totalment certa, ja que en aquella època la gent es creia poca cosa dita fora de l’església i Descartes, un fidel admirador de la ciència i les matemàtiques, vagi afirmar i raonar molts dels pensaments que en aquell moment eren tabú, va poder donar un pas endavant en una societat en la qual tenia els ulls tancats. A més a més, Descartes sempre fou un creient, el qual mai va posar en dubte l’existència de Déu en canvi, va donar arguments per afirmar-la, però mai influint a l’església. Per acabar crec que Descartes fou un filòsof el qual va intentar unir ciència i religió per tal de trobar un veritable coneixement, pel qual poder-nos basar.

 2.   Susana Pradas Says:

  Simon Blauchburn afirma: “La intenció de Descartes és rescatar la visió moderna del món de les acusacions d’ateïsme i materialisme”.

  Descartes estava totalment en contra de l’escepticisme. Creia que per arribar al coneixement sha de superar i acceptar el dubte, amb l’objectiu de trobar una gran veritat (de la quina no dubtarien ni els més escèptics).

  Amb aquest mètode, Descartes va arribar a dos principis bàsics: “Penso per tant existeixo” i la existència de Déu com a creador.

  Descartes descriu a Déu com un ésser perfecte amb un enteniment infinit; per tant, no pot ser un ésser dolent (no existeix un geni maligne) i ell assegura el nostre coneixement (que no és infinit) ja que no hem sigut creats per equivocar-nos, ens equivoquem perquè no som perfectes i la voluntat i la raó estan separades en el nostre cos.

  Per tant, estic d’acord amb l’afirmació d’en Simon Blauchburn sobre la intenció de Descartes de rescatar el món modern de l’Ateïsme. Crec que la intenció de Descartes era mostrar la unió entre ciència i religió (Descartes era un gran científic i un gran creient a la vegada) en una época on l’ateïsme surgia degut als errors en els escrits bíblics que es feien més evidents amb cada nou descobriment. Déu no es podia equivocar pel seu enteniment infinit, eren les persones qui s’havien equivocat al no ser éssers perfectes.

  “L’home troba a Déu darrere de cada porta que la ciència aconsegueix obrir” Cita d’Albert Einstein.

  Pel que fa al materialisme, Descartes afirmava que els sentits ens poden enganyar però també ens ajuden a arribar al coneixement. Hem d’utilitzar-los amb prudència evitant que ens enganyin. Per tant, també estic d’acord amb Simon Blauchburn amb que Descartes vol rescatar la visió moderna del materialisme perquè Descartes afirma que per arribar a la veritat ens hem d’allunyar de tot allò material perquè les idees innates puguin aparèixer en la nostra ment sense veure’s influenciades pels sentits. Descartes copsa aquesta visió antimaterialista amb la seva afirmació: “Penso, per tant, existeixo.

  “No només de pa viu l’home”. Proverbi catòlic.